събота, 13 март 2010 г.

Значението на родителската любов

Глава втора от " Петте езика на любовта и тийнейджърите" ог Гари Чапмън
Беки, майка на две деца, проявяваше всички симптоми на родителско притесненине.
-Д-р Чапмън, уплашена съм до смърт - каза тя.- Синът ми ена дванадесет години, дъщеря ми е на единадесет. Чета разни книги за тийнейджъри и се плаша. Май вече всички младежи правят секс, използват наркотици и носят оръжие. Толкова зле ли са нещата?
Беки зададе този въпрос по време на един брачен семинар в Молин, илиноис. После добави:
-Мисля си, че може би е по-добре да обучавам децата чрез частни уроци, отколкото в училиещ, но това ме плаши. Не знам дали съм готова децата ми да станат тийейджъри.
през последните пет години съм срещал много родители като Беки. все повече родители четат книги как да бъдат родители на тийнейджъри. Те слушат все повече телевизия за насилието сред тийейджърите. Четат местния вестник и често казано, изпадат в паника. Ако случайно се сред тези родители или ако се питате :"Трябва ли да се плаша?", надявам се тази глава да уталожи някои от страховете ви. Тревогата не е добра душевна настройка в грижата за тийейджърите. Надявам се тази глава да премахне част от напрежението ви и да ви даде повече увереност в положителната роля, която можете да играете в живота на своя младеж.
Добрата новина в семействата и училищата, че не всички факти са негативни. Едно голямо мнозинство от тийейджърите (70%) казват, че се чувстват "изключително" или "много" близки със своите бащи. Друго скорошно изследване сочи, че повечето от младежите на възраст между тринадесет и седемнадесет обикновено са положително настроени към училището. Едно значително мнозинство от младежите твърдят, че се чувстват щастливи
( 85%) и утвърждавани ( 82%) в училище. Две статистики, които трябва да стоплят сърцата на всички одобряващи училището родители, казват че 97 % от юношите ще завършат гимназия и 83 % от тях смятат обучението в колеж за много важно днес.
След прегледа на тези открития Джордж Галъп младши характеризира съвременната младеж като мотивирана от идеализъм, оптимизъм, спонтанност и жизнерадостност. "Младите хора ни казват, че горят от желание да помагат на другите, готови са да работят за световния мир, за един по.здрав свят и са положително настроени към своите учители." Що се отнася до отношението на тийнейджърите към тяхното бъдеще, Галъп стига до извода, че голяма част от американската младеж са радостни и развълнувани относно бъдещето, много близки са със своите семейства, най-вероятно ще се оженят, искат да имат деца и желаят да стигнат до върха на избраната кариера.
Стайнбърг, старши сътрудник в Центъра за изследване на човешкото развитие и образование, е национално признат специалист по въпросите на юношеството. Той също е и професор по психология в Темпъл юнивърсити . "Проблемът, който сме започнали да приемаме като нормална част от чевешкото развитие - наркотици, престъпност, безотговорен секс, опозиция на всякакъв авторитет - изобщо не е нормален. Той може и да предотврати , и да се лекува. Основна истина е , че добрите деца не стават изведнъж лоши в пубертета."
В действителност повечето от онова, което четем във вестниците и чуваме по телевизия и радио, се отнася да онези 10 % проблемни младежи, като повечето от тхя са били и проблемни деца. ( Следва) с 22- 23

Няма коментари: